Holocaustontkenner niet uitgeleverd aan Duitse justitie


De Australische historicus en omstreden Holocaustontkenner Gerald Fredrick Toben van het Adelaide Institute zal niet worden uitgeleverd aan de federale Duitse justitie. Dat heeft een Engelse rechter beslist. Hoewel Toben ontkent dat er meer dan vijf miljoen joden zijn vermoord tijdens de holocaust, zag de Engelse rechter geen overtreding van de Engelse wet of wettelijke principes die een uitlevering aan Duitsland rechtvaardigen.

Toben werd op 1 oktober op de Londense luchthaven Heathrow gearresteerd nadat Duitsland een arrestatiebevel had uitgevaardigd. Op 19 oktober bepaalde de rechter al dat Toben tijdelijk op vrije voet gesteld kon worden, na betaling van een borg van 100.000 pond.

Het Duitse Openbaar Ministerie betreurt de gang van zaken en verklaart verder te zullen gaan met pogingen Toben te arresteren en achter tralies te krijgen. In 1999 werden Toben al in Duitsland opgepakt en veroordeeld tot zeven maanden celstraf, vanwege de bewering dat het aantal dodelijke slachtoffers van de jodenvervolging ver onder de 5,1 miljoen zou liggen. In Duitsland wordt het ontkennen van de Holocaust als internationale misdaad gezien en met celstraffen tot zeven jaar bestraft.

De 64-jarige Toben ontkent in zijn artikelen en boeken niet alleen de Holocaust op vijf miljoen joden, maar nam in 2006 ook deel aan de Internationale Conferentie tot Herziening van de Geschiedschrijving over de Holocaust in Teheran. Op die omstreden conferentie, gesteund door de Iraanse leider Ahmadinejad, zei Toben dat in het concentratiekamp Auschwitz 'hooguit 2.700 mensen' actief vermoord werden, en dat overige slachtoffers vooral door besmettingsziekten en ondervoeding in het laatste oorlogsjaar vielen. Het internationaal geaccepteerde aantal dodelijke slachtoffers in Auschwitz ligt echter tussen 1,1 en 1,5 miljoen. Tot 1989 werd in het Holocaust-museum het getal van vier miljoen genoemd. Toben werkt samen met andere 'revisionistische' historici zoals Ernst Zündel en Germar Rudolf, die beide gevangenisstraffen uitzitten wegens hun ontkenning van de Holocaust.

Met dank aan Opus_Iustitiae voor het herschrijven van het bericht.