Van der Laan schrikt van inburgeringsniveau

De nieuwe minister voor Wonen, Wijken en Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) is geschrokken van de stand van de inburgering in Nederland. Dat zei hij gisteren tijdens een kennismakingsgesprek in de Tweede Kamer. "Van alle dingen die ik de afgelopen acht dagen heb gezien ben ik het meest geschrokken van de inburgering."

"De doelstelling is dat er zestigduizend examens per jaar worden afgelegd. We zitten nu ergens rond de dertigduizend." Er zijn volgens de minister twee acties mogelijk: de boel aanjagen of de doelstelling bijstellen. Hij gaf aan de rol van aanjager te willen spelen.

Het kennismakingsgesprek leverde meteen de eerste aanvaring met de PVV van Geert Wilders op toen de kersverse minister zei af te willen van spoeddebatten waarbij de Kamerleden maar ook de minister onvoldoende zijn voorbereid. "Ik heb soms het idee dat incidenten worden verabsoluteerd." Als voorbeeld noemde hij het debat over de verstoorde lampionnenoptocht in een Haagse probleemwijk door Marokkaanse jongeren.

Zijn eerste werkbezoek vond vorige week toevallig plaats in die buurt en de minister kreeg aan alle kanten te horen dat er geen sprake van was dat de etnische achtergrond van de raddraaiers een rol speelde. "Iedereen zei, dit was een flutincident." Dit kwam hem meteen te staan op een vermaning van PVV'er Fritsma. "Het is bijzonder zorgwekkend dat een minister het probleem bagatelliseert. Er is een kinderfeest verstoord door Marokkaanse straatterroristen."

Van der Laan hield voet bij stuk. "Ik wil eerst weten wat de feiten zijn, of de etnische achtergrond een rol speelt , voordat we het debat voeren. We moeten niet klakkeloos bij ieder incident zeggen: dit is een integratieprobleem." Hij zei te werken aan een matrix, waarbij incidenten die de afgelopen tijd hebben gespeeld worden beoordeeld op deze criteria.

De nieuwe minister kondigde tijdens het debat nog een paar opmerkelijke maatregelen aan die een breuk vormen met het beleid van zijn afgetreden voorganger Ella Vogelaar. Zo stelt hij de heffing op woningcorporaties ter discussie waarbij bijvoorbeeld corporaties uit Delfzijl moeten bijdragen aan de wijkenaanpak van Amsterdamse corporaties. "We moeten kijken of daar geen averechtse elementen inzitten."

Vogelaar had een moeizame relatie met de corporaties. Het is van belang om de 'sfeerbedervers' eruit te halen, zei Van der Laan. De wijkenheffing is een van deze sfeerbedervers. Ook kijkt hij nog eens kritisch naar de belastingmaatregel waarmee alle corporaties meebetalen aan het opknappen van de veertig probleemwijken.


Van der Laan schrikt van inburgeringsniveau  (foto: DAG)