Turken doorbreken taboe op eerwraak

Negen Turkse federaties hebben afspraken gemaakt om in actie te komen tegen eergerelateerd geweld. Minister voor Wonen, Wijken en Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) ondertekende vandaag een protocol op een bijeenkomst van het Inspraakorgaan Turken.

De kersverse bewindsman geeft aan blij te zijn dat de federaties hun verantwoordelijkheid nemen bij het bespreekbaar maken, voorkomen en bestrijden van eergerelateerd geweld. De minister sprak de verwachting uit dat de Turkse federaties de afspraken gaan uitwerken in samenspraak met migrantenorganisaties, hulpverleners en gemeente- en schoolbesturen.

Alle migrantenorganisaties moeten het taboe op eergerelateerd geweld bij hun achterban doorbreken, zei Van der Laan. Hij roept hen op mensen er rechtstreeks op aan te spreken, ze te beïnvloeden en ze op andere gedachten te brengen waar het gaat om dit gevoelige onderwerp.

Op lokaal niveau moeten migrantenorganisaties worden ondersteund door gemeenten, hulpverleners en politie. Van der Laan wil nog voor de zomer afspraken maken met tien gemeenten om hun activiteiten te ondersteunen. "Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Enschede, Eindhoven, Delft, Deventer, Almelo en Hengelo zullen voorop gaan in de strijd tegen eergerelateerd geweld", zo laat de opvolger van Ella Vogelaar weten.

Het kabinet is overigens al langer bezig met dit onderwerp. Zo zei minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) vorige maand dat het Openbaar Ministerie vaker vervolging moet instellen bij eerwraak. "Slachtoffers mogen niet in de positie van opgejaagd wild verkeren", zei de bewindsman. Kamerlid Khadija Arib (PvdA) zei talloze meldingen te hebben van daders van eergerelateerd geweld die zich straffeloos schuldig maken aan intimidatie en mishandeling.