Kankerbestrijding met bloemen langs rookvrije kroeg

KWF Kankerbestrijding en de Hartstichting trekken morgen met bloemen langs rookvrije kroegen. Zij willen dat de discussie over het rookverbod in de horeca weer meer over gezondheid gaat. Het maatschappelijk debat gaat de laatste tijd vooral over het omzetverlies van kleine kroegen, maar de twee organisaties willen de 'goede kant' van rookverbod meer belicht zien.

KWF-directeur Ton Hanselaar en de directeur van de Hartstichting Hans Stam en willen de 'schone' kleine horeca een hart onder de riem te steken met de actie en het signaal uitdragen dat meeroken 'gewoon schadelijk is' en leidt tot kanker en hart- en vaatziekten. Ze hebben er overigens wel begrip voor dat kleine kroegen de asbakken weer op tafel zetten, licht een KWF-woordvoerder toe, hoewel dit wel leidt tot oneerlijke concurrentie.

De gezondheidsfondsen zijn bang dat de gezondheidswinst die de rookvrije horeca sinds 1 juli oplevert naar de achtergrond verdwijnt. In Nederland zouden hierdoor jaarlijks vijfhonderd minder hartinfarcten per jaar voorkomen en het aantal gevallen van (long)kanker en luchtwegaandoeningen flink afnemen. Uit recent onderzoek blijkt dat de concentratie fijnstof in de rookvrije horeca gemiddeld negen keer lager is dan toen er nog werd gerookt.

De twee directeuren beginnen om 10.30 uur bij een kroeg in Nijmegen, en gaan daarna onder meer naar Den Haag.