Klimaatfilm Al Gore trekt 1 miljoen kijkers

Bijna een miljoen Nederlandse televisiekijkers hebben hun televisie gisterenavond afgestemd op de documentairefilm 'An inconvenient truth' van de voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore. De klimaatfilm, die tussen 20.30 uur en 22.30 uur werd uitgezonden op SBS 6, was goed voor 901 duizend kijkers, blijkt vandaag uit cijfers van de Stichting Kijk Onderzoek. De film scoort daarmee de achttiende plaats in de top 25 van de dag.

De film, die gaat over de oorzaken en dreigende gevolgen van de klimaatverandering, werd in 2006 uitgebracht en won een Oscar voor beste documentaire. Eerder was de film in Nederland te zien in de bioscoop. Hoewel Gore werd bedolven onder de loftuitingen voor zijn film, en hij zelfs de Nobelprijs voor de Vrede kreeg voor zijn inspanningen de klimaatproblematiek onder de aandacht te brengen, bleef de documentaire niet gevrijwaard van kritiek. Een Britse rechter oordeelde vorig jaar dat sommige beweringen uit de film niet wetenschappelijk zijn onderbouwd.

De rechter plaatste vooral vraagtekens bij de wetenschappelijke onderbouwing van Gore's bewering dat de zeespiegel in de nabije toekomst mogelijk zeven meter zal stijgen en dat de klimaatverandering de oorzaak was van de orkaan Katrina, de verdamping van het grootste deel van het Tsjaadmeer en het smelten van de sneeuw op de berg Kilimanjaro. Gore liet destijds weten blij te zijn met de uitspraak, omdat de rechter de belangrijkste boodschap uit de film, dat het broeikaseffect bestaat en wordt veroorzaakt door de mens, niet in twijfel trok.