Beurzen Europa in jubelstemming

De beurzen in Europa zijn vandaag met zeer sterke koerswinsten gesloten. De jubelstemming onder beleggers hing onder meer samen met de reddingsplannen voor de Amerikaanse bank Citigroup en de vermoedelijke samenstelling van het economische team van de aankomende Amerikaanse president Barack Obama.

De AEX-index van de beurs in Amsterdam sloot met een winst van 22,93 punten (10,3 procent) op 245,86 punten. De MidKap-index voor het middensegment steeg 17,56 punten (5,8 procent) tot 318,44 punten. In Frankfurt won de DAX-index 10,3 procent en de beurs in Parijs ging 10,1 procent vooruit. De Londense FTSE klom 9,8 procent.

De beurzen in New York stonden ook flink hoger. De markt heeft hoge verwachtingen van het economische team dat Obama vandaag zou presenteren. Vooral de verwachte (en inmiddels bevestigde) benoeming van Timothy Geithner, de president van de centrale bank van New York en een van de voormannen in het gevecht van de Amerikaanse overheid met de kredietcrisis, viel goed.

De Europese banken en verzekeraars profiteerden van het nieuws over de kapitaalinjectie van 20 miljard dollar die de Amerikaanse bank Citigroup krijgt van de overheid. Michel van der Stee, vermogensbeheerder bij Van Lanschot Bankiers, maakte wel een kanttekening. "Het feit dat het moet gebeuren geeft aan hoe groot de problemen zijn." Het aandeel Citigroup won vandaag 58 procent op Wall Street.

Ook de plannen van de Britse minister van Financiën Alistair Darling om de economie aan te jagen, gaven de markt vertrouwen. Zo wordt het btw-tarief tijdelijk verlaagd van 17,5 procent naar 15 procent. Ook krijgen huishoudens die in de problemen zitten met hun lening, voorlopig uitstel van betaling.

In heel Europa deden vooral de financiële fondsen en de grondstoffengerelateerde aandelen het goed. De euro won terrein op de dollar en stond op 1,2860 dollar. Vrijdag aan het eind van de handelsdag stond de Europese munt nog op 1,2545 dollar.