Nieuwe regels in Benidorm

Nu de eerste sneeuw begint te vallen, verheugen sommigen zich misschien al op een heerlijk ontspannende strandvakantie in het Spaanse Benidorm. Om een lege portemonnee te vermijden, is het misschien wel een goed idee om even informatie in te winnen over de regels die ter plaatse gelden. De massale jaarlijkse toestroom van toeristen zet lokale bestuurders er namelijk toe aan om steeds strengere regels op te stellen voor het strandgebruik.

Volgens Spaanse bronnen zal het vanaf volgend jaar in Benidorm bijvoorbeeld verboden zijn om tussen middernacht en zeven uur 's ochtends het strand te betreden. Een overtreding levert je een boete op tot 750 euro. Het strandverbod zou ingevoerd worden omdat het strand 's nachts gereinigd wordt door grote machines. In het verleden moesten de reinigingsdiensten tijdens die werkzaamheden te vaak feestvierende jongeren wegsturen.

Het strandverbod is echter maar één voorbeeld uit een indrukwekkende lijst voorgestelde maatregelen. Zo zal je een boete van 300 euro kunnen krijgen voor het nuttigen van alcoholische dranken op het strand. Buiten de voorziene speelvelden met de bal spelen, kan je op 120 euro komen te staan. Wie zijn hond uitlaat op het strand, betaalt 250 euro. Strandgasten die denken anderen te slim af te zijn door 's morgens vroeg een stukje strand te reserveren met een windscherm of een badhanddoek, riskeren een boete van 150 euro.

Zelfs het bouwen van zandkastelen wordt gereglementeerd: wie bouwt met niet-toegestane materialen riskeert 150 euro boete. Het strand als openbaar toilet gebruiken kost je even veel. Ook vissen is verboden (750 euro boete). Maar wie echt stout wil zijn, gaat vissen met een harpoen: 1100 euro boete.