VID: Spitsalarm ANWB te voorbarig

Het spitsalarm dat de ANWB gisterenavond afkondigde was veel te voorbarig volgens de VerkeersInformatieDienst (VID). De ANWB had beter moeten nadenken voordat het alarm werd afgegeven. De VID vindt dat het meer kwaad dan goed doet.

"We hebben de indruk dat door het spitsalarm het maandag vroeger in de ochtend drukker was dan normaal. Het is heel lastig te voorspellen hoe de verkeersdrukte gaat lopen. Je moet weten wat je roept, je moet als ANWB je maatschappelijke verantwoordelijkheid kennen", aldus de reactie van de VID.

De ANWB, die vindt dat ze haar maatschappelijke rol juist goed heeft opgepakt door tijdig te waarschuwen, vindt het commentaar van de VID zuur. Op het moment dat het spitsalarm werd afgegeven was het nog niet te voorzien dat het in delen van het land zou meevallen met de weersomstandigheden. Een spitsalarm wordt afgegeven als er meer dan 500 kilometer file wordt verwacht.

"We hebben dit nu voor het eerst gedaan en het kan misschien nog beter, maar uiteindelijk hebben de weggebruikers vanmorgen wel van het spitsalarm geprofiteerd. Automobilisten gingen vroeger of later de weg op, waardoor het met de files uiteindelijk meeviel", zo zegt de ANWB.