Jonge puber dood na overdosis deodorant

Het overmatig gebruik van deodorant is een Britse jongen uit Sandiacre fataal geworden. Ondanks dat hij slechts twaalf jaar oud was, gebruikte Daniel Hurley al deo, veel deo. Door het veelvuldig te spuiten in een warme badkamer, kreeg de jonge knul last van hartritmestoornissen. Vijf dagen later overleed hij in het ziekenhuis.

Daniel was op zeven januari aan het spelen in de badkamer.  Zijn vader was in de keuken aan het theezetten. "Ik riep naar Daniel om te vragen of alles in orde was. Toen ik geen antwoord kreeg, heb ik de deur geforceerd. Daar zag ik mijn zoon in het bad liggen. Hij ademde niet meer en ik begon hem te reanimeren", vertelt vader Robert. Moeder had inmiddels de ambulance gebeld, maar het mocht niet baten. Na vijf dagen op de Intensive Care te hebben gelegen is het mannetje overleden.

Een lijkschouwer wist de doodsoorzaak naar boven te halen. De oplosmiddelen uit de spuitbus hebben de arme jongen de das omgedaan. 

"Daniel was een ijdele jongen", zegt zijn vader. "Hij was heel kwistig met deodorant en gel. Drie weken voor dit incident was hij al eens in elkaar gezakt in de badkamer. Daniel was echter een fitte en gezonde jongeman."

De rechter heeft beslist dat zijn dood een ongeluk was. De lijkschouwer is tevreden dat het Nederlandse Unilever, dat het merk Axe in Engeland onder de naam Lynx op de markt brengt, voldoende waarschuwt voor overmatig deodorantgebruik. Zo moet men de spuitbus 'buiten bereik van kinderen houden' en 'gebruiken in goed geventileerde ruimtes en langdurig sprayen vermijden'.

"Maar ik weet niet hoeveel mensen die informatie op de spuitbus daadwerkelijk lezen", vertelt lijkschouwer Robert Hunter. "Iedereen moet echter op de hoogte zijn van de risico's van dat soort producten op het cardiovasculaire systeem. Daniel spoot overdadig met deodorant in de badkamer. Blijkbaar heeft de aanwezigheid van een vluchtig bestanddeel de hartritmestoornissen veroorzaakt."

Met dank aan Paddypower voor de submit