Eerste hoornvlies uit stamcellen gekweekt

De Belgische Linda Thys heeft onlangs een nieuw hoornvlies gekregen dat uit haar eigen stamcellen is gekweekt. Oogartsen en stamcelonderzoekers van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen spreken van een medische primeur.

Linda kreeg 19 jaar geleden een fles ammoniak over zich heen. "Alle ammoniak spatte in mijn gezicht. Door weinig kordaat optreden van de spoedarts en de dokter kon het produkt drie dagen doorbranden. Daarna was het te laat", aldus de Belgische. Haar hoornvlies raakte steeds verder beschadigd en uiteindelijk werd Linda blind aan haar rechteroog.

Twee jaar geleden stapte Linda naar een oogarts voor een hoornvliestransplantatie. "Uiteindelijk werd ik doorverwezen naar oogarts Carina Koppen van het UZA. Toen ze met me sprak over een nieuw, experimenteel stamcelonderzoek, aarzelde ik niet: ik had niets te verliezen."

De artsen namen eind augustus stamcellen uit de limbus weg. Dit is het gedeelte waar het oogwit overgaat in het doorzichtige deel. "Die cellen vermenigvuldigden zich zo snel, dat het UZA op 9 september al een transplantaat van twaalf mm had opgekweekt om op mijn aangetaste hoornvlies te bevestigen. Na een week kon ik al lezen met mijn rechteroog. Weliswaar koeien van letters, maar voor mij was het een wonder", zo vertelt een blije Thys.

De gebruikte techniek is volgens het ziekenhuis een dubbele primeur. Professor Marie-José Tassignon legt uit: "Het gekweekte hoornvliestransplantaat zal in veel gevallen slechts een tussenstap zijn naar een nieuw donorhoornvlies. Want alleen dan kan het zicht maximaal worden hersteld. Maar het uit stamcellen gekweekte transplantaat verkleint de kans op afstoting van een donorhoornvlies."

Ook mensen die geen ander gezond oog hebben waar stamcellen uitgehaald kunnen worden, kunnen middels deze techniek behandeld worden. Familie komt namelijk ook in aanmerking om te doneren. Het ziekenhuis gaat nu de techniek ter beschikking stellen aan andere Belgische ziekenhuizen.