Kinderwagen veroorzaakt stress bij baby's

Het is volgens Brits onderzoek van belang dat een kind naar de ouders kijkt tijdens een ritje met de kinderwagen. Het andersom zitten, waarbij het kind de wereld in kijkt, kan stress en zelfs traumatische ervaringen opleveren voor het kind.

Een studie, waarbij 2.722 Britse ouders werden geobserveerd, leerde dat kinderen die naar hun ouders kunnen kijken terwijl ze in de kinderwagen zitten, meer lachen, beter luisteren en sneller slapen. De interactie tussen kind en ouders is cruciaal in de periode waarin een kind nog in de kinderwagen zit. Het kind probeert vaak zonder succes de aandacht van de ouders te trekken. "De verkeerde keuze van een buggy kan voor een trauma zorgen bij baby's. Als ouders het gezicht van hun kinderen niet kunnen zien, weten zij ook niet hoe ze zich voelen."

Het aantal hersenverbindingen neemt op jonge leeftijd zeer snel toe. Deze snelle ontwikkeling wordt verstoord wanneer het kind niet naar de ouders kan kijken. "De resultaten suggeren dat kinderen in dit soort buggy's emotioneel achtergesteld worden en stress krijgen. Gestreste baby's groeien op tot angstige volwassenen", aldus onderzoekster Suzanne Zeedyk.

Met dank aan Trusten voor de submit.