Studenten woedend op Plasterk

De Minister van Onderwijs, Ronald Plasterk, heeft de woede van de Nederlandse student over zich heen gehaald. Hij wil een zogenaamde 'harde knip' invoeren, hetgeen betekent dat je niet aan je master kunt beginnen, voordat je álle vakken van je bachelor hebt gehaald. De landelijke studentenvakbond LSVb kondigt acties aan.

Veel vakken worden maar één keer per jaar gegeven. Als een student in zijn derde jaar één (verplicht) vak niet haalt, moet hij van Plasterk binnenkort een jaar wachten. De minister meent dat "veel studenten niet bewust genoeg kiezen voor een masteropleiding", maar de vakbond noemt dat "pure onzin". De minister hoopt dat zijn plan voor betere internationale samenwerking zorgt.

De LSVb noemt de wet "een verkapte bezuinigingsmaatregel", omdat het studenten zou ontmoedigen alsnog een master te gaan doen; de studiefinanciering loopt maar vijf jaar door, en veel masters duren twee jaar. Een jaar extra zou de student dus veel geld kosten. Masteropleidingen worden (groten)deels betaald door het Ministerie, dus Plasterk profiteert van het verlies aan potentiële kenniseconomen.

Protesten op internet en in acties

Er worden op universiteiten en hogescholen handtekeningen verzameld alsof het een lieve lust is. Ook heeft de LSVb een flashmob op 2 december, om 13:00 aangekondigd. Bij de flashmob staat iedereen die meedoet tegelijkertijd stil. De LSVb noemt dit een symbool voor wat er met studenten gebeurt: Plasterk laat ze stilstaan. De website geenhardeknip.nl staat inmiddels online. 

Vrijwel elke studentenstad plant inmiddels acties. Op de Universiteit Twente in Enschede lanceerden studenten Zegneetegenhardeknip.nl, waarop ze al 900 handtekeningen hebben verzameld. Alle handtekeningen worden bij elkaar opgeteld en aan de minister aangeboden op 8 december, wanneer er een overleg plaatsvindt tussen Kamerleden en minister Plasterk. De LSVb plant voor 8 december een massale demonstratie in Den Haag.