'Amerika zal mondiale dominantie verliezen'

Het National Intelligence Council (NIC), dat elke vier jaar een uitgebreid rapport van de internationale trends maakt, komt met slecht nieuws voor president-elect Barack Obama en het Amerikaanse volk. De inlichtingendienst voorspelt dat de economische macht van de Verenigde Staten tanende is, en dat de VS in de komende jaren haar positie deels zal moeten opgeven ten opzichte van ontwikkelende landen als Brazilië en China.

Het instituut waarschuwt dat de wereld een instabiele en onvoorspelbare periode ingaat, waarin westerse, Verlichte democratische waarden niet vanzelfsprekend meer zijn, en de VS niet meer "alleen de dienst uitmaakt", omdat ze slechts één van de grote spelers zullen zijn, in plaats van de grootste.

Over de Europese Unie is het instituut ronduit negatief. Door het "gapende gat van democratie" tussen de EU en haar inwoners, zal de economische macht van de EU in 2025 veel geringer zijn dan-ie nu is. Het gebrek aan transparantie en democratie zal volgens het NIC Europa omvormen tot een "manke reus", die haar economische macht niet kan vertalen naar mondiale invloed. De Europese Unie is momenteel de grootste economie in de wereld - Amerika staat sinds de dollar enkele jaren geleden een forse daling ten opzichte van de Euro inzette tweede.

Met dank aan Redcoon voor de submit.