'Voordracht Clinton volgende week'

De aanstaande Amerikaanse president Barack Obama zal waarschijnlijk volgende week Hillary Clinton voordragen als minister van buitenlandse zaken in zijn regering. Medewerkers uit Obama's overgangsteam hebben gisteren laten doorschemeren dat de voordracht na Thanksgiving, volgende week donderdag, kan worden verwacht.

Volgens deze bronnen hebben Obama's medewerkers en het team van Clinton nu volledige duidelijkheid over de financiële handel en wandel van Hillary's echtgenoot, oud-president Bill Clinton. Daarbij gaat het vooral om het buitenlandse netwerk waarmee hij zijn internationale liefdadigheidsinstelling financiert. Obama en Clinton hebben ook diepgaande inhoudelijke gesprekken gevoerd over het toekomstige buitenlandse beleid van de nieuwe Amerikaanse regering, aldus de zegslieden.

Sommige Democraten en andere politieke insiders betwijfelen of de onafhankelijke en politiek ambitieuze Clinton wel geschikt is als minister van buitenlandse zaken. Een naaste medewerker van Obama zei echter dat deze vanaf het begin enthousiast was over het idee. Volgens de toekomstige president zal Clinton het buitenlandse beleid van de Verenigde Staten in één keer politiek aanzien en morele geloofwaardigheid geven. Dit weegt voor Obama zwaarder dan de mogelijke nadelen van haar benoeming, aldus de bron.

Een andere benoeming die op komst lijkt is die van de huidige gouverneur van Arizona, tot minister van binnenlandse veiligheid. Dit ministerie werd in het leven geroepen na de aanslagen van 11 september 2001.

Op het ministerie van defensie blijft de huidige minister Robert Gates vermoedelijk nog even aan, om later plaats te maken voor Richard Danzig, een voormalig minister van de marine. Als mogelijke kandidaten voor het Pentagon worden ook de Republikeinse senator Chuck Hagel en de Democraat Jack Reed genoemd.


'Voordracht Clinton volgende week'  (foto: DAG)