Nog geen naakt op vliegveld

De full body scanner is voorlopig even in de wachtruimte gezet. De Europese Commissie heeft besloten om de scanner nog niet te installeren in alle luchthavens van de EU. Er is meer tijd nodig om het idee 'te analyseren', zo blijkt. De controversiële scanners maken een 3D-scan van het menselijk lichaam en worden om die reden ook wel eens naaktscanners genoemd.

Het idee van het installeren van naaktscanners, als aanvulling op het fouilleren werd in september gelanceerd door de Commissie. Het zorgde meteen voor verontwaardiging in het Europees Parlement. De parlementsleden hebben om een studie naar de economische en ethische impact gevraagd en de gevolgen voor de gezondheid. De full body scanners worden al gebruikt in Nederland, Groot-Brittannië en Zwitserland.

De voorzitter van de socialistische fractie in het parlement, de Duitser Martin Schulz, is blij. Hij vindt de naaktscanners 'vernederend' en 'weinig respectvol voor de menselijke waardigheid'.

De Europese Commissie bepaalde gisteren dat de regels rond vloeistoffen die vliegtuigpassagiers mee aan boord mogen nemen, gehandhaafd blijven. De limiet in de EU blijft dus niet meer dan 100 milliliter per persoon.

Verschillende europarlementsleden hebben kritiek op die beperking. Het is volgens hen te duur en weinig efficiënt op het gebied van terrorismebestrijding.

 
 
Niets ontgaat de bodyscan....