Nieuw jaar, nieuwe taks: de supermarkttaks

Een nieuw jaar, dus ook een nieuwe taks moet de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) hebben gedacht toen zij besloten tot een nieuwe taks die per 1 januari ingevoerd zal worden. De nieuwe taks krijgt de naam 'supermarkttaks'.

De taks wordt opgelegd om de controles op hygiëne, kwaliteit en arbeidsomstandigheden die de VWA uitvoert te bekostigen. Vanaf 1 januari zullen de ruim 4500 supermarkten die aangesloten zijn bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) worden gedwongen om de extra bedrijfskosten door te berekenen aan de klant.

De supermarkten hebben woedend gereageerd op het besluit van de waakhond van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en sport (VWS) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). In een brandbrief aan de desbetreffende departementen eist het CBL dat de maatregel wordt teruggedraaid. "Ze bedelen nu bij de supermarkten om de kosten voor de controles in rekening te brengen. Het is ronduit onfatsoenlijk om consumenten voor die regelgeving te laten opdraaien", zegt Marc Jansen, directeur Consument en Kwaliteit van het CBL. "Wanneer de overheid ervoor kiest supermarkten te controleren, dan dient de overheid de kosten daarvan ook zelf te dragen."

De VWA laat in een reactie op het protest van de supermarkten weten dat alleen de hercontroles in rekening zullen worden gebracht. "Het klopt dat we rekeningen gaan sturen. Maar het gaat om de na-inspecties", aldus een woordvoerder. "Bovendien gaat het om een Europese wet die nu ook in Nederland wordt ingevoerd. Dus wij kunnen er niets aan doen." De rekeningen die de controleurs van de VWA volgend jaar uit kunnen schrijven, kunnen voor grote supermarkten oplopen tot bedragen boven de tienduizend euro. Jansen vermoedt dat ook de bezuinigingen op het VWA-budget een rol spelen bij de beslissing.

Met dank aan retuow82 en hartje69 voor de submit.