Tweede schikking in woekerpoliszaak

Na Delta Lloyd heeft ook Nationale Nederlanden een schikking getroffen in de woekerpoliszaak. Dat laten de Stichting Woekerpolis Claim (WPC) en Nationale Nederlanden vrijdag weten. Voor Postbank Verzekeringen en RVS, die ook onder de ING Groep vallen, geldt dezelfde regeling.

Bij elkaar komen zij met een tegemoetkoming van 365 miljoen euro. Zeventig miljoen daarvan is gereserveerd voor schrijnende gevallen.

Onder de drie ING-onderdelen vallen ongeveer 730 duizend beleggingsverzekeringen. De helft van de polishouders komt in aanmerking voor een vergoeding.

De ophef over woekerpolissen ontstond twee jaar geleden. De Autoriteit Financiële Markten concludeerde na een onderzoek dat veel verborgen kosten rondom de polissen in rekening worden gebracht. Slechts een klein deel van het ingelegde geld werd daadwerkelijk belegd. De ING-onderdelen hebben nu een maximum voor de kosten afgesproken. Het ingelegde geld dat boven dit maximum is opgegaan aan onkosten, krijgen de polishouders terug.

Voorzitter van WPC Jeroen Wendelgelst zegt dat een 'heel redelijke' oplossing is gevonden. De beleggers komen er volgens de stichting minimaal zo goed van af als degenen die in Delta Lloyd hadden belegd. De voorgestelde schikking wordt eerst voorgelegd bij de polishouders die zich bij WPC hebben aangesloten. Via internet kunnen zij het voorstel goed- of afkeuren.