Reïntegratie langdurig werkloze kost 537.000 euro

De reïntegratie van langdurig werklozen is weinig effectief en is te duur. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Nicis College van Stedelijke Innovatie (CSI). Dat komt volgens het CSI omdat de kans op werk door reïntegratie-inspanningen slechts met 3 procentpunt stijgt.

Gemeenten kregen vorig jaar 1,5 miljard euro voor de reïntegratie van bijstandsgerechtigden. Van de 90.000 beëindigde cursussen resulteerden er 21.000 in een baan (23 procent). De gemiddelde kosten per baan via een reïntegratietraject zou dus zo'n 69.000 euro bedragen. Indien men echter degenen die op eigen kracht werk zouden hebben gevonden niet meetelt, bedragen de kosten volgens het CSI 537.000 euro per geslaagde reïntegratie.

De kans op werk voor mannen in de bijstand stijgt door hulp bij reïntegratie immers maar van 21 naar 24 procent: die 3 procent zou dat zonder hulp niet zijn gelukt. Onder mannen in de WW stijgt de kans op werk met een stimulans slechts van 56 naar 57,5 procent. Bij vrouwen, jongeren en ouderen is deelname aan een reïntegratietraject zelfs nadelig. ‘Het belemmert hen om zelf actief naar werk te zoeken’, verklaart Jouke van Dijk, hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse in Groningen.

Minister Piet Hein Donner en Ahmed Aboutaleb zijn het niet eens met de conclusies van het CSI. Volgens hen helpen gemeenten veel meer mensen dan het CSI veronderstelt. Ook gaat het volgens hen vaak om langdurige trajecten met scholing en begeleiding naar de arbeidsmarkt, waarvan de resultaten niet direct in een jaar zichtbaar zijn.

Met dank aan highender voor de submit.