Asbaktegels moeten stad verlossen van peukjes

Als eerste stad van Nederland krijgt Rotterdam de zogenoemde 'asbaktegels' in het stadscentrum. Deze zes asbakken zijn in de straat verzonken en bieden rokers een plaats om hun (brandende) peuk in te gooien. De asbaktegels komen op plaatsen te liggen waar veel mensen, sinds het rookverbod, buiten roken en zijn een proef. Op gezette tijden komt het gemeentelijke reinigingsbedrijf, Roteb, de asbakken leegmaken.

De asbakken zijn ongeveer dertig bij dertig centimeter en komen, volgens een woordvoerder van de gemeente Rotterdam, niet in de doorloop te liggen. De bovenkant van de asbak is namelijk een rooster, waardoor er geen blikjes e.d. in gegooid kunnen worden, en wanneer de asbak in de loop ligt bestaat de kans dat vrouwen er met hun naaldhakken achter blijven hangen.

Urban Ideals, een Rotterdams collectief met vernieuwende ideeën, is de bedenker van de asbaktegel. De eerste tegel zal vandaag bij de Stadswinkel aan de Doelwaterstraat, tegenover het politiebureau, worden geplaatst. De overige tegels zullen bij Café Rotown aan de Nieuwe Binnenweg, de Rotterdamse Schouwburg, de Albert Heijn aan de Benhuizerstraat, de Hema aan het Beursplein en aan het Weena komen te liggen.

Met dank aan DJMO voor de submit.