Kwart Nederlanders gestrest door Sint

Een op de vier Nederlanders schiet in de stress door Sinterklaas. Ruim de helft van hen noemt drukke winkels als belangrijkste stressfactor. Twee op de vijf krijgen het benauwd bij het idee dat er gedichten moeten worden geschreven.

Andere redenen die genoemd worden zijn een tijdgebrek om te winkelen en surprises te maken en het feit dat kinderen wekenlang onrustig zijn. Dat meldt online winkel bol.com op basis van een onderzoek dat het heeft laten uitvoeren.

De eerste stresssymptomen ontwikkelen zich bij het gros van de ondervraagden al ruim zes weken voor sinterklaasavond. Ouders met kinderen, vrouwen en de lagere inkomens lijden er dit jaar relatief het meest aan. Gedichtenstress speelt vooral inwoners van de steden parten.

Nederlandse winkeliers verwachten ondanks de financiële crisis dat de omzet rond Sinterklaas twee procent hoger ligt dan vorig jaar. De stijging is te danken aan het feit dat meer gezinnen dan ooit Sinterklaas vieren, meldt het Platform Detailhandel Nederland.

Toch is de omzetstijging niet zo groot als voorgaande jaren, licht directeur van het Platform Detailhandel Nederland Henk Kok toe. "De afgelopen jaren hadden we een hele forse groei, nu is de groei minimaal." Winkeliers rekenen in de week voor pakjesavond op een extra omzet van 490 miljoen euro. In een normale week zet de detailhandel ongeveer anderhalf miljard euro om.

Winkeliers verwachten dat het bedrage van 490 miljoen euro niet alleen wordt uitgegeven aan cadeaus voor pakjesavond, maar bijvoorbeeld ook aan extra boodschappen. Volgens Kok zijn er steeds meer families en vriendengroepen die pakjesavond aangrijpen als moment om bijvoorbeeld samen te eten.


Kwart Nederlanders gestrest door Sint  (foto: DAG)