'Meer doden door kankervaccinatie'

Een grootschalig vaccinatieprogramma onder jonge meisjes tegen baarmoederhalskanker kan een averechts effect hebben. Het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) geeft deze verontrustende waarschuwing morgen in het artsenblad Medisch Contact.

Bevolkingsonderzoek toont nu nog vaak virussen aan die baarmoederhalskanker veroorzaken. Door tijdig ingrijpen door artsen, kan de ziekte bestreden worden. Onderzoekers van het NHG zijn bang dat vrouwen straks niet meer deel zullen nemen aan het bevolkingsonderzoek, omdat zij veel vertrouwen hebben in het vaccin. De onderzoekers waarschuwen dat de sluipmoordende virussen op deze manier vrij spel krijgen, omdat het vaccin slechts tegen zeventig procent van de ziekteverwekkers effectief is. De dodelijke ziekte zal zich bij vrouwen die niet meedoen aan het onderzoek wellicht pas openbaren als het al te laat is, waarschuwen zij. 

Rijksvaccinatieprogramma 

Komend jaar wordt het rijksvaccinatieprogramma door minister Klink (Volksgezondheid) uitgebreid met een jaarlijkse inentingserie tegen baarmoederhalskanker. Alle meisjes van twaalf jaar en ouder worden hiervoor opgeroepen. In het meest gunstige geval wordt er één leven per jaar gered met het dure programma, zo berekende Louwrens Boomsma, onderzoekers bij het NHG.

Bevolkingsonderzoek 

Met een sterftecijfer van 250 per jaar loopt Nederland wereldwijd voorop in de strijd tegen baarmoederhalskanker. Omdat veel vrouwen op de oproep om vanaf hun dertigste regelmatig een uitstrijkje te maken reageren, wordt de baarmoederhalskanker in een vroeg stadium ontdekt en kan het nog bestreden worden. Boomsma laat weten dat dit bevolkingsonderzoek in andere landen minder goed is georganiseerd.

Boomsma laat weten dat het vaccinatieprogramma een goede aanvulling is op het bevolkingsonderzoek, maar hij pleit er wel voor de vaccinaties alleen in te zetten bij mensen met een verhoogd risico, zoals dat nu ook met de griepprik wordt gedaan. Het ministerie van VWS weigerde gisteren te reageren.