'Snuifje coke vernietigt 4 m2 oerwoud'

De Colombiaanse regering wil onder het motto 'elk gesnoven grammetje kost vier vierkante meter oerwoud' het cocaïnegebruik in Europa en Noord-Amerika terugdringen. Met een rijdende tentoonstelling, die van 23 november tot acht december ook in het stadhuis van Den Haag te zien is, willen de Colombianen laten zien hoe het bos en de bewoners van dat bos verloren gaan omdat bomen gekapt worden zodat cocavelden aangelegd kunnen worden.

Naast het kappen van de bossen is er volgens de regering nog een ander groot probleem: de laboratoria waarin de cocaïne wordt gemaakt. Om cocaïne te maken worden veel chemicaliën gebruikt die vervolgens gewoon in de rivier worden gedumpt, aldus de Colombiaanse regering. Door de vervuiling en het kappen wordt jaarlijks 300.000 hectare tropisch bos vernietigd, meldt vicepresident Francisco Santos in het dagblad El Tiempo.

Met de cocaïnehandel verrijken ook groeperingen als de linke guerrillagroep FARC zich, zo liet Santos weten. De vicepresident is erg bezorgd over de sterke groei van het cocaïnegebruik in Europa de laatste jaren, aldus El Tiempo.

Round Up 

De Colombiaanse regering heeft ook veel kritiek gekregen. De cocavelden worden namelijk bespoten met het omstreden middel Round Up, een middel om onkruid te bestrijden dat veel schade aan planten, mensen, dieren en milieu kan veroorzaken. Maïs en bananen worden door het bestrijdingsmiddel vernietigd en ook betrokken boeren klagen inmiddels over gezondheidsproblemen.

Inmiddels is de Colombiaanse regering de coca handmatig aan het uitroeien en zijn er internationale samenwerkingsverbanden gestart, om de cocatelers alternatieven te bieden voor de cocateelt. Ondanks alle inspanningen van de regering en de samenwerkingspartners, is het aantal hectaren waar coca op wordt geteeld toch weer toegenomen.

Met dank aan hartje69 voor de submit.