Rotterdam pakt woonwagenkampen aan

Rotterdam bindt de strijd aan met woonwagenkampen. Daar mogen straks niet meer dan vijftien woonwagens staan. Ook gaat de gemeente bewoners actief stimuleren te verhuizen naar gewone huizen. Het totaal aantal standplaatsen in Rotterdam blijft wel gehandhaafd op 118.

Wethouder van Wonen Hamit Karakus zegt dat de maatregelen nodig zijn omdat 'woonwagencentra zich steeds vaker ontwikkelen tot geïsoleerde woongebieden die bovendien vaak als bedreigend ervaren worden." De wethouder zegt niet te willen accepteren dat groepen Rotterdammers worden uitgezonderd.

Voor kampen die nu meer dan vijftien wagens tellen gaat een verhuurstop gelden. Standplaatsen en woonwagens die vrijkomen worden niet meer verhuurd. Kleinere wooncentra dragen volgens de gemeente 'aanzienlijk' bij aan het 'normaliseren van woonwagenbewoning', zeker als er ook gewone woningen staan. Zo zou de veiligheid en beheersbaarheid er beter zijn. De bewoners zouden hoger opgeleid zijn, vaker een baan hebben en zijn maatschappelijk actiever.