PvdA wil opheldering over bezetting politie

De PvdA wil opheldering van partijgenote minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) over de onderbezetting van de politie, waar politiebond NPB vandaag over aan de bel heeft getrokken.

De politiebond wil dat de Tweede Kamer ingrijpt in het politiebeleid van het huidige kabinet. De bond schreef dit in een brandbrief aan de Kamer. Vanaf morgen wordt daar de begroting van Binnenlandse Zaken behandeld.

Volgens de bond zijn er nu "veel minder gekwalificeerde en ervaren politiemensen inzetbaar" dan de officiële cijfers over de politiesterkte suggereren. De begroting 2009 maakt geen andere conclusie mogelijk dan dat het kabinet geen oog heeft voor de onverantwoordelijke onderbezetting van de politiezorg in Nederland, aldus de NPB.

"De NPB heeft geconstateerd dat in sommige regio's 's avonds welgeteld twee politieauto's beschikbaar zijn om de veiligheid te waarborgen van 150.000 burgers in een gebied met twee keer de oppervlakte van Amsterdam", schrijft de bond aan de Kamerleden. "Ook overdag draait in veel politiedistricten in Nederland het blauw op straat zo langzamerhand op krepeersterkte."