Poetin wilde Saakasjvili 'aan zijn ballen ophangen'

Vladimir Poetin zou zich als premier van Rusland bijzonder grof hebben uitgelaten over de Georgische president, Michael Saakasjvili. Volgens het Franse weekblad Le Nouvel Observateur zou dat gebeurd zijn tijdens een bezoek van de Franse president Nicolas Sarkozy aan Rusland in augustus van dit jaar, toen Rusland in een oorlog met Georgië verwikkeld was.

Poetin zou gezworen hebben dat hij Saakasjvili 'aan zijn ballen zou laten ophangen.' Toen Sarkozy daar enigszins verbaasd op reageerde, vergeleek Poetin de situatie met de oorlog in Irak en zei hij: "De Amerikanen hebben Saddam toch ook opgehangen?" Sarkozy waarschuwde Poetin daarop met de woorden: "Ja, maar wilt u dan net zo eindigen als Bush?" "Daar heeft u een punt," antwoordde Poetin, en zo leek de kwestie van de baan.

Le Nouvel Observateur noemt Jean-David Levitte, diplomatiek adviseur van Sarkozy, als bron voor het verhaal. Opmerkelijk is dat Poetins woordvoerder, Dmitri Peskov, ontkende dat Poetin deze woorden had gebruikt, maar wel bevestigde dat het gesprek 'ongeveer zo' was verlopen.