Tienduizenden Amerikanen betogen voor homohuwelijk

In de Verenigde Staten zijn gisteren tienduizenden mensen de straat op gegaan om te betogen voor het homohuwelijk. Organisaties van homoseksuelen en lesbiennes gingen in driehonderd steden in het hele land de straat op. Dit heeft nieuwszender CNN gemeld.

De betogers droegen spandoeken mee met leuzen als "Alles wat wij nodig hebben, is liefde" en "Liefde en eenheid, niet haat". Ook zongen zij op een gegeven moment "Ja, wij zullen", zinspelend op "Ja, wij kunnen", een van de verkiezingsslogans van de toekomstige president Barack Obama.

Op 4 november stemden Californië, Florida en Arizona in referenda tegen de mogelijkheid voor paren van dezelfde sekse om te trouwen. In Californië waren sinds een beslissing van het Californische hooggerechtshof in mei meer dan 18.000 Amerikaanse homoparen getrouwd. Bij het referendum stemde bijna 53 procent van de Californiërs voor afschaffing van het homohuwelijk. In de Verenigde Staten blijft het homohuwelijk alleen maar toegestaan in de staten Massachusetts en Connecticut.

Het zijn conservatieve religieuze groeperingen die in de VS de strijd voeren tegen het homohuwelijk. Ook zij betoogden zaterdag, met leuzen als "Homoseks is zonde!".