Politie maakt einde aan actie bij kolencentrale

De politie heeft vanmiddag een einde gemaakt aan een actie van Greenpeace bij de bouwplaats van de nieuwe kolencentrale van energiemaatschappij E.ON op de Maasvlakte. Omdat overleg niets opleverde, heeft de politie de milieuactivisten van het terrein verwijderd.

Van de 82 actievoerders kregen er vijftig een boete. De anderen moeten voor de rechter verschijnen, omdat ze zich hadden vastgeketend op het gevaarlijke bouwterrein, meldde de politie. Na enkele uren maakten agenten en de Mobiele Eenheid (ME) een einde aan de actie. "We hebben ze lang genoeg de kans gegeven om hun punt te maken", aldus een woordvoerster.

De actievoerders bezetten het gebied zaterdagochtend. Ze zeiden dat te willen volhouden totdat het plan van de kolencentrale van tafel was. De milieuorganisatie voerde actie "omdat kolencentrales het klimaat zwaar belasten en overbodig zijn". Bovendien zouden de vergunningen voor de centrale op de Maasvlakte nog niet rond zijn.

De activisten hadden zich op strategische plekken vastgeklonken en bezetten bouwkranen. Het actieschip de Rainbow Warrior kwam in de loop van de zaterdag op de Maasvlakte aan om hen te steunen.

Energiebedrijf E.ON stelde in een reactie dat Greenpeace het publiek misleidt door te stellen dat het bedrijf de 'nummer 1 in vuile energie' is. Het bedrijf betwist de informatie waar Greenpeace zich op baseert en wijst erop dat het ook miljarden euro's in schone energie investeert.

Politie verwijdert actievoerders Greenpeace  (foto: ANP)