Nebraska legt dumpen kinderen aan banden

Het parlement van de Amerikaanse staat Nebraska is gisteren begonnen met de hervorming van een wet die het mogelijk maakte dat ouders straffeloos tientallen kinderen in ziekenhuizen dumpten.

In juli was de Safe Haven Law (Veiligehavenwet) aangenomen om te voorkomen dat wanhopige moeders hun ongewenste baby's te vondeling leggen. Zij mochten de zuigeling inleveren bij een ziekenhuis waar de staat zich over het kind zou ontfermen.

De parlementariërs namen echter geen leeftijdsgrens voor de term 'kind' op in de wetstekst. Zo konden ouders kinderen tot zeventien jaar dumpen in ziekenhuizen. Het gaat veelal om kroost met gedragsproblemen. Ook kwam er een soort kinderdumptoerisme op gang: ouders uit staten als Florida, Georgia en Michigan kwamen hun kinderen inleveren bij ziekenhuizen in Nebraska.

In totaal heeft de staat Nebraska sinds de inwerkingtreding van de wet in juli 34 kinderen onder zijn hoede gekregen. De meeste ouders maken gebruik van de mogelijkheid hun kroost anoniem in te leveren. Volgens verpleegsters heeft de wet tot hartverscheurende taferelen geleid. Gedumpte kinderen beloven alsmaar weer dat zij niet meer stout zullen zijn als zij terug naar huis mogen.

Parlementariërs willen nu een leeftijdsgrens van drie dagen opnemen in de Veiligehavenwet.