RET laat half uur lang spookbericht horen

De RET heeft niet alleen problemen met de OV-Chipkaart, ook het omroepsysteem, of de mensen erachter, werkt niet altijd even feilloos. Metroreizigers kregen gisteren in Rotterdam in de ochtendspits op alle stations te horen dat er sprake was van "ernstige storingen en zeer grote vertragingen" terwijl er helemaal niets aan de hand was. Het abusievelijk omroepen van deze mededeling, bijna een half uur lang, leidde tot veel onrust onder de tienduizenden reizigers in de ochtendspits.

Zo werden werkgevers massaal opgebeld door forenzen, met de boodschap dat ze waarschijnlijk veel later op kantoor zouden arriveren. Ook veel scholieren namen contact op met de schoolleiding om de vertraging door te geven. Ook verlieten veel mensen de perrons om op zoek te gaan naar alternatief vervoer, teneinde op tijd op de plaats van bestemming te geraken. Een hoop drukte dus, terwijl de metro’s gewoon volgens dienstregeling reden.

De RET kon gisteren niet uitleggen hoe de live ingesproken boodschap tot stand was gekomen. In het dagoverzicht kon de centrale verkeersleiding geen noemenswaardige vertragingen ontdekken. RET-woordvoerster Nicky Jansen verklaarde: "Er is in de ochtend een kort probleem geweest met deuren van een metrostel. Dat defect was snel verholpen. Mogelijk heeft iemand van de verkeersleiding gedacht dat de storing langer zou duren en dit te snel doorgegeven aan de omroepster.''

Met dank aan DJMO voor het herschrijven en de submit.