Jacht op albino's in Afrika

De voorbije week zijn in het westen van Tanzania twee moeders aangevallen door bendes die op zoek waren naar hun albinokinderen. Nadat de met machetes bewapende mannen de kinderen niet konden vinden, gingen ze de moeders te lijf.

Door hun opmerkelijke uiterlijke kenmerken zijn albino's 'gegeerd wild' in grote delen van zuidelijk Afrika. Traditionele medicijnmannen zouden drankjes en geneesmiddelen maken van de handen, benen, haren en het bloed van albino's. Er wordt vaak gedacht dat de lichamen van albino's bovennatuurlijke krachten bezitten. Zo geloven sommigen in Zimbabwe dat seks met een albinovrouw een geneesmiddel is tegen HIV-besmetting.

Albinisme is een erfelijk overdraagbare aandoening die in Afrika relatief vaak voorkomt. Albino's zijn te herkennen aan het gebrek aan melanine (pigment) in de huid, de haren en de ogen. Het is een aandoening die alle mensenrassen treft, ook het zwarte.

Sinds maart zijn al dertig albino's, waaronder ook kinderen, in Tanzania gedood. Onlangs werd er nog een Tanzaniaanse man gearresteerd omdat hij geprobeerd had zijn albinovrouw voor drieduizend dollar te verkopen aan Congolese handelaars.