Nederlandse economie ontsnapt aan recessie

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal niet gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal. Ook in het tweede kwartaal was sprake van nulgroei. Daardoor is Nederland net aan een recessie ontsnapt. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekendgemaakt.

Ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar groeide de economie nog wel, met 1,8 procent, maar het gaat hier om de laagste groei sinds begin 2005. In het tweede en eerste kwartaal werden nog groeipercentages van respectievelijk 3 en 3,3 gerealiseerd in vergelijking met een jaar eerder. De Nederlandse economie profiteerde toen nog van de sterke expansie in 2007.

Volgens het CBS is de groei vooral teruggevallen door lagere consumentenbestedingen en lagere investeringen door het bedrijfsleven. Ook de groei van de export, een belangrijke motor van de Nederlandse economie, liep terug.

De terugval van de economie had gevolgen voor de werkgelegenheid. Het aantal banen, ruim acht miljoen, bleef het afgelopen kwartaal nagenoeg gelijk ten opzichte van het tweede kwartaal.

Volgens CBS-econoom Michiel Vergeer verkeert de Nederlandse economie "aan de rand van een recessie". "De vaart is er in ieder geval uit." De economie van Duitsland belandde het afgelopen kwartaal al in een recessie. Van een recessie is officieel sprake als de economie twee kwartalen op rij krimpt.

Nederlandsche Bank
President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank zei gisteren er rekening mee te houden dat de Nederlandse economie volgend jaar krimpt. Ook minister Wouter Bos (Financiën) was somberder over de economie. Afgelopen maand bereikte de kredietcrisis een dieptepunt op de financiële markten. Het derde kwartaal liep van juli tot en met september.

Economen denken dat de Nederlandse economie in het huidige kwartaal al zal krimpen. Postbank-econoom Charles Kalshoven verwacht een krimp van 0,2 procent doordat consumentenbestedingen en investeringen van het bedrijfsleven zullen dalen, zo zei hij vrijdag.

Voor 2009 ziet het er echter niet zo slecht uit voor Nederland, verwacht Kalshoven. Dit komt mede door een verbetering van de koopkracht van Nederlandse huishoudens. Zo zal de inflatie dalen en krijgen werknemers te maken met een verlaging van de WW-premie.

De overheid kan volgens Kalshoven ook nog besluiten infrastructurele projecten naar voren te halen om de economie te stimuleren. "Daar valt voor de overheid ook financieel voordeel te behalen, omdat werkkrachten waarschijnlijk goedkoper worden door de afgenomen vraag."


'Geld moet rollen!'  (foto: ANP)