Landelijk poezenalarm

Kattenliefhebster Wilma Barrenhoorn uit Apeldoorn heeft groot alarm geslagen. Een vermoedelijk Turks stel rijdt heel Nederland door om kittens op te halen. Het tweetal zegt dat ze de kleintjes een goed tehuis willen bieden, maar veel van de opgehaalde kittens zijn spoorloos verdwenen. Kattenliefhebbers vrezen nu dat de knuffeldiertjes zijn geëindigd als bonthandschoenen of slangenvoer.

Wilma kwam zelf op 19 september in contact met het tweetal. "Ik had een advertentie op internet gezet en bijna direct werd ik gebeld door iemand die gebrekkig Nederlands sprak. Ze wilde voor haar jarige tweeling twee poesjes ophalen en graag ook nog één voor haar moeder." Die middag werden de drie knuffeldiertjes opgehaald.

"Mohammed, een klein kalend mannetje, volgens mij van Turkse afkomst, kwam voorrijden met een grijze stationwagen. Het ging allemaal heel snel. De drie werden in een klein mandje gestopt. Dat was niet erg, volgens hem, want het was toch maar een kippeneindje. Ik heb ze nog een laatste knuffel gegeven en toen waren ze weg," vertelt Wilma.

Onrustig gevoel 

Toen de kleintjes eenmaal weg waren, bleef Wilma achter met een onrustig gevoel. Om er zeker van te zijn dat het goed gaat met de ukken, belt ze het Turkse paar op en spreekt de voicemail in. Hier is echter nooit meer op gereageerd. Toen ze een week later een telefoontje uit Friesland kreeg, besefte ze pas echt dat het goed mis was.  "Een mevrouw vroeg mij of ik die vier poesjes nog wilde hebben. Ze was gebeld door 'Ellis' die haar in gebrekkig Nederlands had gevraagd of ze de kittens uit de advertentie kon ophalen. Die mevrouw had gezegd dat ze niet voor de slacht waren. Ze zocht goede baasjes. 'Niet opeten', had de Turkse gezegd, 'goed voor dieren'. Toen die mevrouw vroeg naar de gegevens zijn mijn huisgegevens doorgegeven. Waarschijnlijk omdat ze net die dag ook mij gebeld had."

Groot alarm! 

Direct na het telefoongesprek plaatse Wilma een advertentie met een waarschuwing op marktplaats. Langzaam maar zeker druppelden de reacties van gedupeerden binnen. "De ene keer komen Ellis en Mohammed uit Apeldoorn, de andere keer uit Den Helder. Soms komen ze voor vier poesjes. Twee voor de kinderen en twee voor haar moeder. De volgende keer wil de zwager ook kittens. Laatst was er een gezin met zes poesjes. Ze belden voor vier, maar toen merkten de eigenaren dat de twee nog overbleven beestjes ook waren meegenomen. Ze betalen er rustig 15 euro per kitten voor."

Voor Wilma staat het vast dat de kleine poesjes niet meer in leven zijn. "Turkse mensen schijnen ook niet veel met katten te hebben. Ze zijn niet verkocht aan mensen die een klein katje zochten. Dat loont niet. In het hele land loopt men op dit moment met kittens te leuren. Het kan eigenlijk alleen maar dat ze voor verkeerde doeleinden zijn opgehaald."

Aangifte is niet mogelijk

Omdat de kittens met toestemming opgehaald zijn, is het niet mogelijk aangifte te doen volgens Wilma. "Je schijnt twintig kittens per jaar te mogen verhandelen, dus eigenlijk zouden we ze op heterdaad met een volle auto moeten betrappen." In de hoop een einde te kunnen maken aan de wanpraktijken stuurt Wilma alle adverteerders die kittens aanbieden nu een e-mail. "Het is een hoop werk, maar ik ga er mee door. Elke kitten die ik kan redden, is er één. Mijn advies is: zet gewoon in de advertentie dat je om een legitimatie vraagt en de twee blijven weg."

Er is geprobeerd een reactie van Ellis te krijgen. Zij weigerde echter, ondanks herhaaldelijk aandringen, te reageren.

Met dank aan hartje69 voor de submit.