OM gaat door met zaak-Millecam

De advocaat van het bekende medium Jomanda heeft gisteren voor de Amsterdamse rechtbank gevraagd justitie niet-ontvankelijk te verklaren in het strafproces betreffende de dood van actrice Sylvia Millecam. Raadsman Luc Benistant is namelijk van mening dat behandeling van de zaak veel te lang op zich laat wachten. De rechter deelde deze mening echter niet. Tijdens een regiezitting, waarin voornamelijk procedurele kwesties aan bod komen, kwam de advocaat met zijn verzoek.  

Het Openbaar Ministerie (OM) is van mening dat Jomanda medeschuldig is aan de dood van Sylvia Millecam, die in 2001 overleed aan de gevolgen van borstkanker. Naast Jomanda staan ook alternatieve artsen Jozef K. en Catharinus B. terecht. Het drietal zou de actrice wijs hebben gemaakt dat een operatie aan het gezwel in haar borst niet nodig was, omdat dit een niet-kwaadaardig gezwel zou zijn. Het OM is van mening dat het drietal hierdoor schuldig is aan onder meer het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en onthouding van benodigde medische zorg.

De komende maanden moeten tussen de veertig en vijftig getuigen een verklaring afleggen over de dood van Millecam. In eerste instantie zou dit mogelijk openbaar gebeuren, maar de rechter heeft gisteren besloten dat de verhoren achter gesloten deuren plaats zullen vinden. De zaak wordt waarschijnlijk voor de zomer behandeld.

De vervolging van de drie verdachten door justitie is overigens niet helemaal een vrije keuze van justitie. In 2006 besloot het OM namelijk nog om de drie niet te vervolgen, omdat er niet genoeg bewijzen zouden zijn voor strafbare feiten. Het gerechtshof besliste in april dat justitie er wel een zaak van moest maken. 

Met dank aan Missy_Angelina voor de submit.