Rel om vacature Marokkaanse man

In Slotervaart is er met verbijstering gereageerd op een personeelsadvertentie van een hulporganisatie in het Amsterdamse stadsdeel. Via de advertentie wordt een bewonersadviseur gezocht die aan een schijnbaar belangrijke eis moet voldoen: het moet een Marokkaanse man zijn.

De VVD heeft geschokt gereageerd op de advertentie en eist nu opheldering van burgemeester Cohen: "Het klinkt echt absurd. Ik vraag me ook af of het wel mag. Stel je voor dat er in een advertentie staat 'gezocht: blanke ambtenaar'. Dan is de wereld te klein", aldus raadslid Bas van 't Wout. "Dat er een eis is om Marokkaans te spreken, akkoord. Maar dan moet je die eis opnemen en niet dat een Marokkaan de voorkeur heeft. Het klinkt mij echter weer als meebuigen en het in stand houden van de scheiding, terwijl je dat juist zou moeten bestrijden", aldus de liberaal.

Wie in de functie van bewonersadviseur werkzaam is, werkt voor het zogenoemde Sociaal Investeringsprogramma (SIP). Onderdeel van de werkzaamheden zijn huisbezoeken bij bewoners van Overtoomse Veld. Deze wijk staat bekend als één van de moeilijkste wijken van de stad. Het doel van het SIP is om de "sociaaleconomische positie van alle bewoners van Overtoomse Veld te verbeteren door onder andere hun zelfredzaamheid te vergroten."

Eventuele sollicitanten moeten 'stevig gepassioneerd' zijn, zo meldt het persbericht, waar ook in vermeld wordt dat het team de voorkeur geeft aan "een Marokkaanse man, omdat zij zelf allen Marokkaanse, Turkse en Nederlandse vrouwen zijn." Deze voorkeur wordt door medewerker van het SIP Samia el Affari bevestigd. "De enige mannelijke Marokkaanse collega vertrekt binnenkort en dan zijn er alleen nog vrouwen over. Wij zoeken een Marokkaan omdat de meeste bewoners van de wijk van Marokkaanse afkomst zijn en het toch handig is als hij de taal spreekt. En een man is toch handig, omdat hij bijvoorbeeld gemakkelijker contact kan leggen met de mannen bij de moskee. Maar een vrouw mag ook."

Met dank aan laforest voor de submit.