Ter Horst: geweld tegen politie is onacceptabel

Geweld tegen politieagenten is onacceptabel. "We mogen verwachten dat ze tegen een stootje kunnen, maar er is een grens", zei een woordvoerster van minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken gisteren.

Die grens is vastgelegd in een landelijke norm voor een correcte omgang met hulpverleners, die de bewindsvrouw eerder dit jaar met werkgevers en werknemers ondertekende. Kern daarvan is dat agressie of geweld tegen publieke dienstverleners nooit wordt getolereerd.

Uit onderzoek dat woensdagavond naar buiten kwam, blijkt dat het aantal geweldsincidenten tegen agenten de laatste jaren fors is toegenomen. Vrijwel alle politiemensen hebben er ervaring mee.

Ter Horst kondigde woensdag aan dat daders die hulpverleners aanvallen, vaker en sneller moeten opdraaien voor de schade die ze veroorzaken. Werkgevers van de slachtoffers zouden altijd moeten proberen de schade te verhalen op de daders. De politie krijgt bovendien 1 miljoen euro extra voor camera's en andere hulpmiddelen waarmee ze geweldplegers beter kan opsporen en vervolgen.

Geweld tegen politie is onacceptabel  (foto: ANP)