Justitie verdenkt Fritzl van moord

Het Openbaar Ministerie (O.M) in Oostenrijk klaagt de 73-jarige Josef Fritzl onder meer aan wegens moord op één van de kinderen die door zijn dochter werden gebaard. Dat maakten de aanklagers vandaag bekend.

Fritzl hield zijn dochter 24 jaar gevangen en verkrachtte haar. Fritzl verwekte in totaal zeven kinderen bij zijn dochter Elisabeth. Hij hield haar van 1984 tot 2008 gevangen in de kelder van zijn huis in Amstetten. De zaak kwam in april aan het licht.

Hij wordt aangeklaagd wegens moord omdat hij in 1996, na de geboorte van een kind bij zijn dochter, geen medische hulp toestond ondanks de ernstige toestand van de zuigeling. De baby stierf kort hierop. Fritzl verbrandde het lichaam daarna in een oven.

Fritzl wordt volgens de publieke omroep ORF ook aangeklaagd wegens incest, slavernij, verkrachting, vrijheidsberoving en ernstige bedreiging met geweld. De aanklacht van het O.M. in St.Pölten telt 27 pagina's.

Het proces tegen Fritzl begint naar verwachting in maart volgend jaar. Vorige maand werd de verdachte mentaal gezond genoeg verklaard om het proces te ondergaan. Hij riskeert een levenslange gevangenisstraf. Het O.M. wil verder dat Fritzl na zijn veroordeling voor onbepaalde tijd in een inrichting voor geestelijk zieke misdadigers wordt opgenomen.

  (foto: ANP)