Bush heeft spijt van 'Mission accomplished'

Na acht jaar president van Amerika te zijn geweest, maakt George Bush nu de rekening op. Terugkijkend op de periode waarin hij de machtigste man van de wereld was, maar ook de president met de laagste waardering, heeft hij spijt van een aantal stevige uitspraken die hij in die periode deed. In een interview met CNN laat Bush weten: "Ik heb spijt van enkele dingen die ik niet had moeten zeggen."

Tijdens zijn 'oorlog tegen het terrorisme' gebruikte Bush vaak uitspraken die rechtstreeks uit het Wilde Westen leken te komen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: 'dood of levend' en 'kom maar op'. Deze uitspraken had hij volgens eigen zeggen niet moeten doen. Ook gaf Bush aan dat hij zou willen dat de vlag met de tekst 'missie geslaagd' er niet had gehangen tijdens een speech aan boord van een Amerikaans vliegdekschip, een maand na de inval in Irak.  "Mijn vrouw herinnerde me eraan dat je als president van de Verenigde Staten niet zomaar alles kan zeggen."

In het interview sprak Bush ook over de verkiezing van zijn opvolger, Barack Obama. Hij noemde dit een 'historisch' moment. "Er zijn een hoop mensen in Amerika die niet hadden durven denken dat ze dit nog mochten meemaken", aldus Bush over de huidskleur van de nieuwe president. "Het is goed voor het land, mensen hebben vertrouwen in het systeem", zei hij. "Ik wens hem oprecht het allerbeste. Ik ben gewoon een Amerikaan net als hij en het is goed dat de president het stokje doorgeeft." Bush liet echter ook weten dat hij het jammer vond dat partijgenoot McCain het niet gered heeft.

Bush zal zijn ambt op 20 januari 2009 neerleggen en zal dan terug naar huis, naar Texas keren. "Ik mis Texas, ik hou van Texas en ik heb er een hoop vrienden", aldus Bush. Hij weet nog niet precies wat hij gaat doen als ambtloos burger, maar heeft wel laten weten dat hij erover denkt een boek te gaan schrijven.  "Ik wil dat mensen weten hoe het was om bepaalde beslissingen te moeten nemen", zei Bush. "Met andere woorden: hoe was het op dat moment? Ik had één van die regeerperiodes waarin diverse moeilijke beslissingen genomen moesten worden en ik wil dat mensen de waarheid te weten krijgen over hoe het is om in het Oval Office te zitten."

Met dank aan Irakees en hartje69 voor de submit.