Man geneest mogelijk van AIDS door beenmergtransplantatie

Een Amerikaanse man die aan AIDS leed, lijkt te zijn genezen, 20 maanden nadat hij een beenmergtransplantatie heeft ondergaan die normaal wordt ingezet bij de behandeling van leukemie.

Alhoewel zowel onderzoekers en de doktoren die de man behandelen waarschuwen dat er nog geen absolute zekerheid bestaat, zijn anderen ervan overtuigd dat dit een doorbraak is in de ontwikkeling van gentherapie om AIDS, dat zo'n 2 miljoen levens per jaar claimt, te bestrijden. Zo'n 33 miljoen mensen wereldwijd zijn besmet met het virus.

De man, een niet nader geïdentificeerde Amerikaan die in Berlijn woont, is al meer dan 10 jaar drager van het virus. 20 maanden na de transplantatie toont hij echter geen tekenen meer van infectie. “We verwachten nog elke dag een slechte uitslag,” aldus een van de behandelende artsen, dr. Huetter.

Vooralsnog is die slechte uitslag niet gekomen. Onderzoekers aan het Berlijnse Charite ziekenhuis en diens medische faculteit melden dat tests van zijn beenmerg, bloed en orgaanweefsels allen schoon terugkomen.

Desalniettemin zegt Dr. Andrew Badley, directeur van het HIV en immunologie onderzoekslaboratorium in de Mayo Kliniek te Rochester, Minnesota dat deze tests waarschijnlijk niet grondig genoeg zijn geweest. “Er is nog erg veel kritisch onderzoek van verschillende staaltjes nodig om met zekerheid te kunnen zeggen dat het virus niet meer aanwezig is,” Aldus Badley.

Dit is niet de eerste keer dat een beenmergtransplantatie werd ingezet in een poging een geneesmiddel te vinden voor AIDS en HIV. In 1999 verhaalde een artikel de resultaten van 32 pogingen van transplantaties tussen 1982 en 1996. In twee gevallen leek het HIV virus uitgeroeid.

De sleutel tot de behandeling is het gebruiken van beenmerg dat een genetische resistentie voor HIV infectie heeft, welke sommige mensen bezitten. Als deze mutatie, Delta 32 genaamd, door beide ouders aan de drager is doorgegeven, voorkomt dit dat HIV zich aan cellen kan hechten, door het blokkeren van CCR5, een receptor die als een soort portaal werkt.

“Ik las over de behandelingen in 1996, toevallig,” zo vertelt Huetter. “Ik herinnerde me het en ik bedacht me dat dit wel eens zou kunnen werken.” Zo’n 1 op de 1000 Europeanen hebben de Delta 32 mutatie doorgekregen van beide ouders.

Anthony Fauci, directeur van het Nationaal Instituut van allergieën en besmettelijke ziektes, gebaseerd in de V.S., zegt dat de procedure te gevaarlijk en te duur is om op dit moment in te zetten als eerstelijns behandeling. Maar het zou wel onderzoekers kunnen inspireren om gentherapie toe te passen als hulpmiddel om HIV te blokkeren of te onderdrukken. “Het zet het concept dat als je de expressie van CCR5 kunt blokkeren, misschien door gentherapie, dat je wellicht de replicatie van het virus kunt voorkomen, kracht bij,” zegt Fauci.

David Roth, professor op het gebied van epidemiologie en internationale collectieve gezondheid te Londen, meldt dat het toepassen van gentherapie als betaalbare en effectieve behandeling nog in de kinderschoenen staat. “We hebben nog een lange weg te gaan wat dat betreft want de mutatie zou nog negatieve bijkomstigheden kunnen hebben waar we nog niets van weten.”

Zelfs voor de vooralsnog genezen patiënt in Berlijn betekent dat door het gebrek aan begrip van waarom zijn AIDS is verdwenen, zijn toekomst nog verre van zeker is. “Het virus is achterbaks,” zegt Huetter. “Het kan altijd opnieuw zijn kop opsteken.”

Met dank aan godigita voor het vertalen en herschrijven van de submit