Rotterdam wil toch databank Antillianen en Arubanen

Eerder deze week maakte Minister Vogelaar (Integratie) op Curaçao nog bekend dat zij afziet van de Verwijsindex Antillianen. Rotterdam wil echter vasthouden aan de speciale databank voor Antilliaanse en Arubaanse jongeren die met de politie in aanraking zijn geweest.

Rotterdam en de andere twintig gemeenten die al met de Verwijsindex Antillianen werken, vinden dat de databank een belangrijk middel is in de strijd tegen de Antilliaanse probleemjongeren. "We hebben het dan over zaken als schooluitval en criminaliteit", aldus een gemeentewoordvoerder. "Tegen de tijd dat de jongeren in beeld komen, verhuizen ze naar een andere stad. Zo kunnen we iedere keer van voor af aan beginnen."

De Verwijsindex Antillianen moeten het voor de 21 gemeenten met een grote Antilliaanse gemeenschap mogelijk maken meer te weten te komen over de probleemjongeren. Van het initiatief van Vogelaars om van de Verwijsindex Antillianen een Verwijsindex Risicojongeren te maken wordt Rotterdam niet enthousiast.

"Er mag geen tempo worden verloren en de etniciteit van de jongeren moet er in worden opgenomen." In de nieuwe index zullen hulpverleners 'gestimuleerd' in plaats van verplicht worden om de herkomst van de jongeren op te nemen. "We gaan alleen akkoord als in de index voor risicojongeren hetzelfde kan als in de Antillianenindex."

Met dank aan DJMO voor de submit.