Jeugd vindt zichzelf verwend

Jongeren hebben grote zorgen over 'de jeugd van tegenwoordig'. Onderzoek heeft uitgewezen dat zij vinden dat hun leeftijdgenoten te veel verwend worden en te veel aangemoedigd worden om zich goed te vinden. Ze houden hierbij te weinig rekening met anderen.

Tweederde van de jongeren tussen de 16 en 24 jaar oud is van mening dat de verhouding tussen de rechten en plichten die jongeren hebben 'scheefgegroeid' is. Dit bracht het groot narcismeonderzoek van TNS NIPO, dat is uitgevoerd in opdracht van de Volkskrant en de NCRV, aan het licht. Het onderzoek is gedaan onder 1300 Nederlanders.

'Centrum van de wereld'

Driekwart van de ondervraagden meent dat kinderen te veel verwend worden door hun ouders. Evenveel ondervraagden is van mening dat er geen goede verhouding tussen rechten en plichten is bij de jongste generaties. Volgens het grootste deel van de ondervraagden eisen jongeren te veel en vragen ze zich te weinig af wat ze bij kunnen dragen aan de samenleving.

De zorgen die nu bestaan over de jeugd, lijken sterk samen te hangen met de veranderende omstandigheden waarin kinderen van na 1970 zijn opgegroeid. De komst van de anticonceptie, kleine gezinnen en een gestegen welvaart hebben ervoor gezorgd dat kinderen steeds vaker een bewuste keuze zijn. Cultuurcritici merkten in dit verband op dat ouders hun kind tot 'centrum van de wereld' uitroepen en gevreesd wordt dat de kinderen dat ook nog geloven.

Meer narcisme

Psycholoog Jean Twenge heeft onderzoek gedaan in de Verenigde Staten waaruit gebleken is dat kinderen uit de jaren zeventig, tachtig en negentig veel meer zelfvertrouwen hebben en assertiever zijn dan personen die voor die tijd zijn opgegroeid. De jongere generatie is echter wel vaker depressief en angstig en kan niet goed omgaan met de teleurstellingen van het volwassen leven. Volgens Twenge is er bij deze groep zelfs sprake van ongezond narcisme, omdat ze zichzelf zo geweldig vinden.

Ook in Nederland neigen jongere generaties meer tot narcisme dan oudere, zo bleek uit het onderzoek van de Volkskrant en NCRV. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat bijna de helft van de jongeren tussen de 16 en 24 jaar zichzelf 'heel speciaal' vindt. Dit is aanzienlijk meer dan het aantal 55-plussers dat zo over zichzelf denkt: van deze groep vindt een kwart zichzelf 'heel speciaal'.

Narcisme hoeft echter niet altijd negatief uit te pakken. Wie narcistisch is toont vaak meer initiatief, heeft meer doorzettingsvermogen en is vaker positief gestemd. De keerzijde is wel dat narcisme leidt tot meer ruzie en minder duurzame vriendschappen.

Met dank aan hartje69 voor de submit.