Monument voor man die omkwam door politiekogel moet weg

Een klein monumentje, opgericht voor Rene Holshuijsen die omkwam door een politiekogel, moet verdwijnen. Op vrijdag 6 juli 2007 werd René in een brandgang achter de Spartalaan in Hengelo neergeschoten door een politieagent nadat hij de agent bedreigd had met een vuurwapen. Het Openbaar Ministerie besloot de agent niet te vervolgen voor het incident, maar weduwe Holshuijsen is hier tegen in beroep gegaan.

Het moeten verdwijnen van het monumentje kunnen moeder Angélique (40) en dochter Rachelle (12) niet begrijpen. “We hebben overlegd met de woningcorporatie. Het mocht en we hebben er een foto en wat gedichten neergelegd. Drie keer per week leggen we verse bloemen neer. Het eerste vaderdaggeschenk dat mijn dochtertje voor hem maakte na zijn dood, ligt er: een mooi doosje, met de tekst Papa I love you", zo zeggen ze in het AD.

Angélique zegt verder: “Voor Rachelle is alles wat er gebeurd is al zo onbegrijpelijk. Vier of vijf keer per dag gaat ze naar die plek toe, om er te huilen of even bij haar vader te kunnen zijn. Ze weet zich geen raad met haar verdriet en heeft deze plek echt nodig.” Het plekje is volgende week al niet meer bereikbaar omdat er hekken omheen geplaatst zullen worden.De weduwe denkt dat het moeten verdwijnen van het monumentje te maken heeft met haar beslissing om in hoger beroep te gaan: “Misschien mag ik het niet zeggen, maar ik denk dat wat er nu gebeurt, daarmee te maken heeft.“

Annemieke Braamburg, verbonden aan woningcorporatie Sint Joseph, begrijpt de emoties van de familie Holshuijsen. “We hebben mevrouw destijds gezegd dat ze daar een gedenkplaatsje mocht inrichten, maar ook toen bestonden onze plannen voor de herstructurering van de wijk al. We zijn bezig met het uitplaatsen van bewoners, en de planontwikkeling. Waar nu het monumentje is, kan binnenkort een koopwoning of winkel staan. Dat kan niet anders.” Ondanks dat er op 20 november al hekken geplaatst zullen worden, zal de gedenkplaats niet voor kerst worden weggehaald aldus Braamburg. Het Sint Joseph wil in overleg met de familie een alternatieve plaats zoeken voor een monument.

Moeder Angélique heeft inmiddels contact met een advocaat. Deze zegt nog geen zicht te hebben op een mogelijke juridische strijd voor het monument. Dochter Rachelle heeft op internet een digitale petitie geopend en is bezig met het inzamelen van handtekeningen. Angélique: “Hoe het moet weet ik ook niet, maar het moet daar blijven. Een andere plek kan gewoon niet, dat zou nergens op slaan, want ons hele leven draait om deze plek.”

Met dank aan DJMO voor het herschrijven en de submit