Burgers ingezet voor opsporing vermist kind

De politie kan Nederlanders voortaan eenvoudig oproepen om uit te kijken naar een vermist kind. Via mails, sms en beeldkranten worden zoveel mogelijk mensen gewaarschuwd als een kind vermist wordt.

Het waarschuwingssysteem Amber Alert is vandaag officieel in gebruik genomen door minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie. Met het nieuwe systeem kan de politie in een multimediacampagne snel aandacht vragen voor de vermissing van een kind. Dat vergroot de kans dat een kind wordt teruggevonden.

Amber Alert wordt alleen ingezet bij urgente vermissingszaken of vermoedens van ontvoering. De politie besluit of de zaak ernstig genoeg is. Naar verwachting zal het waarschuwingssysteem jaarlijks vijf tot tien maal worden gebruikt.

Hirsch Ballin roept burgers en organisaties op om Amber Alert tot een succes te maken. Zij kunnen zich aanmelden voor een sms of mail van de politie. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld bedrijven die reclame maken met beeldkranten software downloaden, zodat ze een waarschuwing van kindvermissing kunnen publiceren.

Amber Alert is opgezet door de politie en het softwarebedrijf Netpresenter. Het is gebaseerd op een soortgelijk systeem in de Verenigde Staten.