Windows onbruikbaar na update virusscanner AVG

Door een fout in de update van de antivirusdefinities van zeker drie antiviruspakketten zijn duizenden pc's sinds zondagavond onbestuurbaar. Alle ellende begon met de Nederlandse versie van AVG, dat een normaal Windows-bestand (user32.dll) voor een virus aanzag en dat verwijderde.

Wie zijn pc niet herstartte had geen probleem, maar na een herstart weigerden de pc's massaal dienst. Handmatig terugzetten van het gewiste bestand was de enige manier waarop de pc's weer bruikbaar gemaakt konden worden.

Verschillende fora, zoals onze eigen FOK! digital corner, geven waarschuwingen en handigheidjes om de pc's weer aan de praat te krijgen. Een tweede pc is in sommige gevallen wel nodig om de computer te reanimeren.

Niet goed gecheckt

Paul Jansen van AVG laat weten dat zoiets 'natuurlijk niet mag gebeuren'. "De definities zijn zondag niet goed genoeg gecheckt voor ze live werden gezet." De foutieve definitie is inmiddels verwijderd. Jansen: "Wie de pc zondag voor 21.00 uur niet aan heeft gehad, heeft helemaal geen probleem. Toen werd de fout namelijk ontdekt en hersteld." Ook pc's waarop Windows XP met service pack 3 stond geïnstalleerd hebben geen last ondervonden van de fout. "Alleen pc’s die nog service-pack 2 hadden. En alleen de Nederlandstalige antiviruspakketten. Britse pc’s hebben er bijvoorbeeld geen last van", aldus Jansen.

Jansen vertelt tenslotte dat niet alleen klanten van AVG last hebben gehad van de fout. Ook klanten van NOD 32 hadden last van de fout, omdat deze firma dezelfde virusdefinitie gebruikt. Virusscanner fabrikant G Data, heeft geen klachten ontvangen van gebruikers. De virusscanners van G Data hanteren niet dezelfde virusdefinities als AVG en NOD 32.

Hier staat de oplossing van AVG (deze website kan overbelast zijn). Een mogelijke oplossing wordt ook genoemd op FOK! digital corner.

Met dank aan Sc0rPi0N, Nitty-1s en Maartennn_ja voor de submit.