Brown: 'Nieuwe wereldorde nodig'

In zijn jaarlijkse speech op het Lord Mayor's Banquet in Londen zal de premier van Groot-Brittannië, Gordon Brown, vanavond oproepen tot het stichten van een nieuwe wereldorde. Brown meldt dat zijn land, de VS en Europa daarin het voortouw moeten nemen. Dat blijkt uit een samenvatting van de speech, die alvast is vrijgegeven.

De alliantie tussen Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Europa kan en móet zorgen voor sterk leiderschap, niet om zelf de regels te bepalen, maar in de geest van een sterkere en rechtvaardigere internationale orde”, aldus Brown.

Brown en andere wereldleiders zullen dit weekeinde in Washington langetermijnoplossingen bespreken om de in het sop verkerende economie gecoördineerd verder te helpen. Brown: “In deze tijd van globalisering ligt het in ons bereik samen te werken, om 2008 niet alleen te herinneren als het jaar van de financiële crash, maar ook als het jaar waarin het tij van de economische storm gekeerd werd, en uiteindelijk ook overwonnen. Met alle neuzen dezelfde kant op kunnen we samen dit moment pakken om de wereld te veranderen in een werkelijk globale samenleving, ons baserend op onze ervaring eenheid van doelen in eenheid van acties om te zetten.”

Brown zegt vijf grote problemen in de wereld te zien die mondiale aanpak nodig hebben: terrorisme en extremisme, de mondiale economie, klimaatverandering, gewapende conflicten en de mogelijkheden landen te hervormen na die conflicten, en armoede en ziekte.

Hij zegt ook een vijfstappenplan te hebben om de economie nieuw leven in te blazen; het herkapitaliseren van noodlijdende banken, betere internationale samenwerking op fiscaal en monetair beleid, het voorkomen van het verder verspreiden van de kredietcrisis naar weer andere landen door een nieuw IMF-beleid, nieuwe mondiale handelsverdragen en een hervorming van het globale financiële systeem.

Brown: “Mijn boodschap is dat we internationalistisch in plaats van protectionistisch moeten zijn. Interventionalistisch in plaats van neutraal. Progressief en niet reactief, vooruitstrevend in plaats van vastgeroest in het heden. We kunnen dit moment grijpen, en zodoende een écht wereldwijde samenleving creëren.”

Of Brown zijn land binnenkort omdoopt tot 'Airstrip One' is onbekend.