Miriam Makeba overleden na antimaffiaconcert

De Zuid-Afrikaanse zangeres en antiapartheidsstrijdster Miriam Makeba is afgelopen nacht in Italië aan een hartaanval overleden. Zij is 76 jaar geworden.

Dit heeft de Italiaanse krant Il Messaggero gemeld op zijn website. Makeba had in het Zuid-Italiaanse Castel Volturno deelgenomen aan een antimaffiaconcert uit solidariteit met de schrijver Roberto Saviano, die bedreigd wordt door de georganiseerde misdaad. Na het concert voelde zij zich onwel. Opname in het ziekenhuis mocht niet baten.

Makeba werd in de jaren '50 bekend als jazzzangeres. In 1967 scoorde ze een wereldhit met het nummer Pata Pata. Een jaar ervoor kreeg ze een Grammy voor een plaat die ze samen maakte met entertainer Harry Belafonte.

Makeba was naast jazzicoon ook bekend als vrijheidssymbool. De zangeres ging in de jaren vijftig in ballingschap, omdat haar het zingen in haar vaderland onmogelijk werd gemaakt. Sinds de jaren negentig woonde zij weer in Zuid-Afrika. Lang gold zij als een van de prominentste stemmen tegen de apartheid.

Afgelopen mei nam de zangeres afscheid van haar Nederlandse bewonderaars.

De Zuid-Afrikaanse zangeres en antiapartheidsstrijdster Miriam Makeba  (foto: ANP)