Jagers gaan wild bij A28 afschieten

De snelweg A28 over de Veluwe zal voorlopig bewaakt worden door jagers. Zij zullen wilde zwijnen die over dreigen te steken afschieten, om zo ongevallen te voorkomen. Dit is besloten na een spoedoverleg tussen Rijkswaterstaat, gemeenten, jagers, de politie en natuurorganisaties.

Het overleg vond plaats na een serie ongevallen op de A28 bij Nunspeet. Hier botsten vier auto's op een overstekend wild zwijn bij een afrit. "De afritten zijn de enige plekken die we niet met hekken kunnen beschermen tegen overstekend wild. Op alle andere plaatsen langs de weg staan wildroosters", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Schade 

Bij alle bovengenoemde ongevallen werd alleen schade veroorzaakt. Ze vonden plaats bij een afrit waar normaal nauwelijks wild oversteekt. "Daarom zijn we extreem nieuwsgierig wat die dieren daar plotseling doen." Terwijl dit uitgezocht wordt, zijn er wel maatregelen genomen om verdere ongelukken te voorkomen.

Na zonsondergang zullen de jagers posten bij de afritten. Wild dat over wil steken zal afgeschoten worden. Hoe lang de snelweg 'bewaakt' zal worden is nog onbekend. Om de automobilisten te waarschuwen zijn er borden geplaatst langs te weg.

Pijn in het hart 

Staatsbosbeheer werkt met pijn in het hart mee aan de maatregel. "Normaliter zijn we ertegen, tenzij, zoals hier, de verkeersveiligheid in het gedrang komt. Dan moet er geschoten worden", aldus woordvoerster Joke Bijl. Rijkswaterstaat, provincie en de wildbeheereenheid zullen op de lange termijn een 'wildezwijnenplan' maken. Hierbij worden mogelijke oplossingen als wildroosters bekeken om de overlast tegen te gaan.

Rijkswaterstaat meldt dat het voor het eerst is dat zwijnen ook de snelweg A28 oversteken. De wilde dieren veroorzaakten eerst met name op de provinciale wegen gevaar, maar de beesten rukken steeds verder op. Met voer wordt geprobeerd de dieren ergens anders heen te lokken, zodat ze daar nog afgeschoten kunnen worden.