'Vrouwen hebben het vaker koud'

Dat vrouwen het over het algemeen vaker en sneller koud hebben dan mannen, zal waarschijnlijk niemand verbazen. De reden zal minder bekend zijn, dus hoe komt dit eigenlijk? Bij vrouwen stroomt er minder bloed naar de uiteinden van het lichaam, waardoor de hersenen het signaal krijgen dat het koud is.

Mike Tipton, hoogleraar menselijke fysiologie aan de universiteit van Portmouth, zegt dat alle mensen, dus mannen en vrouwen, in principe slecht tegen kou kunnen. Dit komt volgens hem omdat de mens is ontstaan rond de evenaar. Vervolgens is de mens over de hele wereld uitgewaaierd en heeft zich gewapend tegen de kou, onder andere door middel van kleding, verwarming en huisvesting.

De vrouwelijke fysiologie is ervoor verantwoordelijk dat vrouwen het nog sneller koud hebben dan mannen. Doordat het vet bij een vrouw beter over het lichaam is verdeeld, komt het bloed ook beter bij de belangrijkste organen. Het nadeel daarvan is, dat de uiteinden van het lichaam, de handen en voeten, minder bloed ontvangen en daardoor eerder het signaal geven dat het koud is. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want vrouwenhanden en -voeten zijn door het mindere bloed daadwerkelijk iets kouder.

Andere oorzaken dat vrouwen het sneller en vaker koud hebben, zijn de menstruatie en moe zijn. Tijdens de menstruatie kan de lichaamstemperatuur met wel 1 graad zakken. Te weinig slaap krijgen en moe zijn, veroorzaakt bij zowel mannen als vrouwen een lagere lichaamstemperatuur. Bij vrouwen zakt de temperatuur echter sneller en dit merken zij duidelijker.

Tot slot is er de psychologische factor. Een goed gevuld sociaal leven kan letterlijk voor warmte zorgen. Onderzoeker John Bargh van de Yale-universiteit zegt dat er in de hersenen een verband is tussen psychologische en fysieke warmte. "Het ziet ernaar uit dat hetzelfde deel van onze hersenen, ter grootte van een walnoot, zowel reageert op de fysieke temperatuur als op ons vertrouwen in andere mensen." Iemand die een warme drank aanbiedt, geeft meer vertrouwen dan iemand die een koud drankje aanbiedt, bleek uit zijn onderzoek.