Schaatsen: Uitslagen WB Berlijn

Dit weekend was Berlijn het toneel voor de eerste wereldbekerwedstrijd van het schaatsseizoen. Hieronder vind je de uitslagen van gisteren en vandaag. De uitslagen van dag één kun je hier vinden.

 

Zaterdag

500 meter dames

In tegenstelling tot vrijdag was de winst op de 500 meter niet voor Jenny Wolf, maar voor Beixing Wang. Wang, vrijdag nog op een paar duizendsten verslagen door Wolf, finishte in 37,91, drie honderdsten sneller dan Wolf. Sang-Hwa Lee was wederom vierde, Annette Gerritsen eindigde op de vierde plaats. Marianne Timmer, die vrijdag nog buiten de top 10 eindigde, werd met een tijd van 38,81 achtste.

500 meter heren

De 500 meter bij de heren stond in het teken van de val van Jeremy Wotherspoon. De Canadese sprinter kwam hard ten val en brak daarbij zijn arm. Hierdoor moet hij het WK Sprint waarschijnlijk missen. Verder werd er ook nog geschaatst. Joji Kato won in een nieuw baanrecord: 34,70. Fengtong Yu eindigde als tweede in 35,07, de derde plek was voor de Fin Mika Poutala. De Nederlanders wisten net als gisteren geen potten te breken. Jan Smeekens was met een tijd van 35,52 op de twaalfde plaats de beste. Simon Kuipers was veertiende. 

3000 meter dames

Op de drie kilometer was het Martina Sábliková die er met de eerste prijs vandoor ging. Ze was veruit de snelste en bleef met een tijd van 4.03,70 de Duitse Daniele Anschütz meer dan drie seconden voor. De Nederlandse vrouwen stelden teleur. Renate Groenewold was op een zesde plaats met 4,08.58 de beste Nederlandse. Diane Valkenburg eindigde als zevende, Gretha Smit werd elfde.

1500 meter heren

De schaatsmijl werd een Nederlands feestje. Sven Kramer was de snelste (1.45,69). Hij eindigde voor Erben Wennemars, Simon Kuipers en Mark Tuitert. Shani Davis was op de vijfde plaats de beste niet-Nederlander. Wereldrecordhouder Denny Morrison eindigde pas als achtste.

Kramer pakte zijn winst vooral in de slotronde. Tot 1.100 meter waren Kuipers, Wennemars en Tuitert nog sneller, maar zij moesten uiteindelijk Kramer toch voor laten gaan. Davis was bij het ingaan van de slotronde zelfs 0,58 seconde sneller dan Kramer, maar moest na een slotronde van 29,21 genoegen nemen met een plek achter de Nederlanders.

Zondag

1000 meter dames

Christine Nesbitt was op de kilometer de snelste vrouw dit weekend. De Canadese won voor haar landgenote Shannon Rempel en de verrassende Laurine van Riessen. Nesbitt schaatste een tijd van 1.16,86. Ze was daarmee de enige die onder de 1.17 wist te blijven. Annette Gerritsen werd vierde. Ook Marrit Leenstra eindigde in de top tien, zij werd zesde. Ireen Wüst stelde enigszins teleur en werd zestiende in 1.18,73.

1000 meter heren

Nog meer Nederlands succes dit weekend in Berlijn, want de winnaar op de 1000 meter was Stefan Groothuis. Groothuis kwam tot een tijd van 1.09,13. Daarmee was hij tweehonderdste sneller dan wereldkampioen Shani Davis. Het was voor Groothuis zijn eerste wereldbekerzege in zijn carriére. Simon Kuipers eindigde als derde. Jan Bos stelde teleur en werd pas achttiende.

Ploegenachtervolging dames

De Nederlandse dames Renate Groenewold, Ireen Wüst en Diane Valkenburg wonnen de ploegenachtervolging. In een rechtstreeks duel rekende Nederland af met de Canadese favorieten. Christine Nesbitt, Shannon Rempel en Brittany Schussler werden slechts vijfde. In een tijd van 3.04,34 bleef Nederland ook de Duitse ploeg voor, die 3.04,51 op de klokken zette. Duitsland pakte met Daniela Anschütz, Claudia Pechstein en Daniela Opitz dus het zilver, de Verenigde Staten (Nancy Swider, Catherine Raney en Marangello) werden derde.

Ploegenachtervolging heren

De ploegenachtervolging bij de heren werd gewonnen door Canada, gevolgd door Duitsland en Japan. De Nederlandse heren Carl Verheijen, Erben Wennemars en Mark Tuitert wisten de finish niet te halen. Verheijen ging na een paar rondjes onderuit. Wennemars had aanvankelijk niet door dat Verheijen op het ijs lag en trok nog door. Maar een honderd meter later realiseerde Wennemars dat ze niet meer met drie man reden en hij kwam omhoog. Carl Verheijen was uitermate teleurgestelld: "Voor mijn gevoel ging ik op de schaats van Mark staan. Zonde. Ik ben hier niet drie dagen om slechts drie rondjes te rijden. Maar beter dat het hier gebeurt, dan in een belangrijke wedstrijd. Wel voel ik me een beetje schuldig naar de anderen toe."

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!