Waterniveau Drieklovendam bijna op hoogste punt

In het stuwmeer van de gigantische Drieklovendam in de Chinese Yangtze-rivier, is de hoogste waterstand van dit jaar bereikt. Het water staat op dit moment 172 meter hoog. In 2009 moet het water een niveau van 175 meter bereiken; de grootste waterkrachtcentrale ter wereld zou dan voltooid moeten zijn, meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua vandaag.

Sinds september hebben Chinese ingenieurs het water meer dan 27 meter laten stijgen, zodat ze de dam konden testen. Er ligt nu meer dan 19 miljard kubieke meter water achter de gigantische dam.

Elektriciteit

De dam wordt gebouwd om China te kunnen voorzien van een grote hoeveelheid elektriciteit en kosten noch moeite worden gespaard om de dam af te krijgen. Tot nu toe is er ongeveer 17 miljard euro uitgegeven en moesten meer dan een miljoen mensen verkassen, zodat hun huizen plaats konden maken voor het gigantische stuwmeer. Daarnaast hebben tal van cultuurhistorische bezienswaardigheden moeten wijken voor de gigantische dam.

Landverschuivingen

Niet alleen de bevolking kreeg een enorme opdonder door de aanleg van de dam, ook de natuur moest eraan geloven. Bij het laten vollopen van het 630 kilometer lange meer zijn landverschuivingen en erosie ontstaan, daarnaast is er vervuiling opgetreden.

De bouw van de dam is begonnen in 1993. Wanneer deze klaar is, zal hij 2300 meter lang en 181 meter hoog zijn. Er liggen al plannen om de dam in 2012 uit te breiden met zes generatoren.