'Handschrift kinderen steeds slechter'

Het Platform Handschriftontwikkeling trekt aan de bel over het handschrift van kinderen. Op basisscholen wordt steeds minder aandacht besteed aan schrijven, waardoor de handschriften steeds slechter worden. Het ontbreken van schrijfonderwijs kan ook de ontwikkeling van de fijne motoriek in de weg staan.

"Tien jaar terug kampte tien procent van de basisschoolleerlingen met schrijfproblemen. Nu is dat opgelopen tot dertig procent", aldus Aartje Schoenmaker van het platform. "Na je negende wordt het moeilijker om je schrift bij te sturen. Leerlingen in het voortgezet onderwijs kampen nu met problemen. Sommigen kunnen bijvoorbeeld hun eigen aantekeningen niet meer lezen."

Schrijven is een belangrijke factor in de samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft en het is een goede training voor de fijne motoriek. "Het kan er zelfs toe leiden dat iemand die later schilder of chirurg wil worden, bepaalde handelingen niet goed kan verrichten."

Volgende week biedt het platform een petitie aan aan de Tweede Kamer, in de hoop dat er weer meer aandacht gaat worden besteed aan schrijven op de basisschool.